Inför Hockeyallsvenskan del 1

Vi har en hyperintressant Hockeyallsvenska i år, sannolikt blir det den jämnaste på otroligt många år i den första injförrapporten kommer jag gå igenom Malmös Målvaktssida och backsida och till slut ska jag våga mig på ett tips hur den här rekordjämna allsvenska kan tänkas sluta.

Målvakter: I år består Målvaktssidan av Jonathan Bjurö 19 år och Markus Svensson 26 år. Bjurö är en mycket intressant målvakt för framtiden som man värvat från AIKs organisation.

Jonathan Bjurö:  Som sakt 19 år stod tre matcher för AIK den gågna sässongen då deras båda målvakter saknades. Alla dessa tre matcher vann man och Bjurö höll nollan i en av dem. På försässongen har han stundtals imponerat men har också haft sämre matcher.

Styrkor. Bjurö är liten för att målvakt. Detta kan vara till både för och nackdelar. men hans fördelar är att han är snabb i sidled, reflexxsnabb och bra längs isen. Kan ta till synes omöjliga puckar.

Svagheter. Hans ringa storlek, gör att han inte täcker målet så bra alla gånger, det slunker då och då in enkla puckar över hans axlar, är inte tät alla gånger och släpper då och då ganska dåliga returer. Är lite för ojämn änn så länge.

Potential. Kan bli en riktig toppmålvakt på allsvensk nivå om 1-2 år. Kan han och målvaktstränare Kristoffer Martin jobba på hans täthet och kan man få upp jämnheten och få upp hans lägstanivå några procent, så är det ett stort framtidshopp. Men det krävs att Robban och Magnertoft låter han stå lite matcher, han lär knappast bli bättre för att nöta bänk. Stall han mot lag som Sundsvall, Troja Ljungby, Borås, Tingsryd osv, dels för att avlasta Svensson så denne kan inrikta sig på toppmotståndarna men även för att höja Bjurös nivå och matchrutin.


Markus Svensson: Markus Svensson är succémålvakten som snabbt blev publikfavorit under babyhawksoch som den gågna sässongen petade Jani Hurme och imponerade genom att göra en full sässong på ett ypperligt sätt. Det kom dock dippar mot slutet vilket gjorde att Malmö tappade till en femteplats, men i play off var han tilbaka han tog näst intill helt ensam Malmö till en kvalserie men Almtuna blev för svåra uppe i Uppsala.

Styrkor. Det finns nog ingen målvakt som är så vig som Mackan är. han har spaggat och split som normala rörelser, är reflexsnabb och kan i sina bästa stunder ta allt. Men hans främsta vapen är jämnheten, Svensson är aldrig dålig, han ger alltid laget chansen att vinna, släpper sällan in fler än 3 mål detta gör han mycket effektiv över en lång sässong. Tilsammans med Krostoffer Martin har man även slipat på hans still, han är inte så hemskt stor men man har lyckats få honnom till en tättare och lugnare målvakt. Detta tilsammans med hans vighet, har gjort honnom till et toppmålvakt på rekordtid.

Svagheter. Mackan är inte bra med klubban och bör undvika spelet runt mål så mycket han kan. Har en tendens att fortfarande vara något flaxig. Dessutom märks det tydligt när det inte riktigt stämmer för honnom då slinker det in pucker som han normalt sett tar.

Potential. Svensson kan bli hur bra som hällst. han är 26 år är lite av en latebloomer, men bara på en och en halv sässong har han gått från medelmålvakt i Allsvenskan till en topmålvakt. Kan Henke Karlsson nå NHL kan Markus Svensson minst nå i top på elitserienivå, det är bara han själv som bestämmer hur långt han vill nå. Han har allt han är vig, han är tät han är jämn, han är trygg. Det enda som skulle göra honnom ännu bättre är att han slipper lite av serielunksmatcherna och får rikta in sig på lagen top 8-9. Kan de ge Mackan lite avlastning, tror jag Svenssons ork inte tryter som den gjorde på slutet i fjol.

Backsidan:

Nu går vi så till backsidan. Backsidan har varit Malmös problem i mååååånga år irad. I fjol var det delvis samma visa, Fredrik Eriksson, Casselståhl, Kessä ut. In Nevalainen, Sandmark, Per-Anton Lundström och Ossi Petteri Grönholm.

Fredrik Eriksson var vår poängmässigt starkaste back i fjol, men han hade två bekymmer. Han kom från forwardspossition till att bli back, det gjorde att han inte var särskilt bra bakåt och hans poäng var mest assist och andraassister och han hade svårt att producera när det gällde. Hn ersätts nu av Patrik Nevalainen. En ganska ung back med bra fart, kanske inte är en man som gör 30-35 poäng men gott o väl 20-25 dessutom är Nevalainen inte alls dum bakåt och har dessutom bättre fart än Eriksson.

Teemu Kessä var vår polis, en otroligt fysisk back som inte heller var helt seg på skridskorna, hans problem var ans humör i bland blev han en bellastning men när han sedan skadade sig och var väck när play off skulle starta, lös det igenom hur mycket han saknades. Det har långs stunder varit oklart om han skulle kunna ersättas men nu har han kommit Ossi-Petteri Grönholm en liknande typ av spelare, en elitseriemässig back och Malmös backsida ser helt plötsligt riktigt skaplig ut.

Den kanske tveksammaste värvningen var Per Anton Lundström, petad i Leksand i fjol och imponerade inte heller i Björklöven. Men Lundström har varit något över förväntan, gör inget dumt utan spelar enkelt och är inte alls så seg på skridskorna som vi beffarade. Men att sätta honnom med Damgaard tror jag inte är ett smart drag. Damgaard är åter lagets svagaste länk. SKa han spela på odinarie sex backar? Nej, inte med tanke vad han presterar, han är oerhört osäker passar fel och ger ett almänt darrigt intryck, han ställer sin medspelare i bekymmer och när detta är Lundström som inte är världens snabbaste, så blir det problem.

Men hittar man en kemi mellan honnom och någon av de andra, så är han en ledare och en riktig lagspelare. Lendström-Damgaard låter som en säker kombination men problemet är att de är för lika varrandra, ingen av dem är specielt rörlig, ingen av dem är direkt fysiska och båda vill spela så enkelt som möjligt och båda är utpräglade lagspelare. Lundström och/eller Damgaard behöver en bredvid sin som bryter mönster, antigen en rörlig eller fysisk back. Men sätter vi årets backsida kontra fjolårets så är det ett litet pluss specielt med tanke på den senaste värvningen av Grönholm.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0